Inleiding

4 September, 15.00–5 September, 16.30 2021

Inleiding op Fragments of Repair/Kader Attia, exclusief voor Museumkaarthouders

Kader Attia, Les Entrelacs de l’Objet / The Object’s Interlacing, 2020, installatiebeeld, 2021, BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht, foto: Tom Janssen

Speciaal voor Museumkaarthouders: een exclusieve inleiding op Fragments of Repair/Kader Attia, de eerste uitgebreide tentoonstelling van kunstenaar Kader Attia in Nederland. Met video’s, fotografie, collages, installaties en sculpturale werken, gericht op Attia’s concept van ‘dekoloniaal herstel’.

Dekoloniaal herstel
Letsel, wond en herstel zijn belangrijke concepten in Attia’s kunstenaarschap, met name in relatie tot de onrechtvaardigheden van koloniaal geweld die tot op de dag van vandaag voortduren, en die extra scherp in beeld komen tijdens de huidige pandemie. Welke paden kan ‘herstel’ bieden – niet als een terugkeer naar oude manieren, maar als een traject gericht op dekolonisatie en restitutie?

De tentoonstelling snijdt in dit kader verschillende thema’s aan gericht op de ‘erfenis’ van het kolonialisme: van architectuur als een vorm van maatschappelijke en psychologische controle tot geestelijke gezondheidszorg vanuit dekoloniaal perspectief en het idee van restitutie (het teruggeven van tijdens het kolonialisme geroofde kunst en objecten) als een praktijk van sociale rechtvaardigheid.

Speciaal voor Museumkaarthouders
Dit programma omvat een exclusieve inleiding op de tentoonstelling in het auditorium van BAK, door BAK-medewerker Hidde van Greuningen. Hierna kun je de tentoonstelling op eigen gelegenheid bezoeken en daarbij vragen stellen.

Programma 4 & 5 september
14.45–15.00 uur: Inloop
15.00–15.30 uur: Inleiding in het auditorium van BAK
15.30–16.30 uur: Bezoek tentoonstelling, gelegenheid om vragen te stellen

Reserveren
Deze inleidingen zijn exclusief en gratis voor Museumkaarthouders. Van tevoren reserveren is wel noodzakelijk, doe dit via de knop ‘Reserveren’ bovenaan, en selecteer je gewenste dag (zaterdag of zondag).

Lees meer over de inleiding op de website van Museumkaart.

Suggestions from the archive

Public program

Education Program

22 March, 18.30–5 April, 21.00 2022

Course: Art as Politics – Fundraiser for Ukraine

An online course that was prompted by the urgency to engage in collective thinking through, learning about, and imagining critical, politically-informed artistic practices that grasp—and intervene into—the present. Taught by Maria Hlavajova, BAK’s general & artistic director. Accepting applications until 20 March 2022.

Education Program

8 February, 18.30–8 March, 21.00 2022

Course: Art as Politics – February/March 2022

An online course that was prompted by the urgency to engage in collective thinking through, learning about, and imagining critical, politically-informed artistic practices that grasp—and intervene into—the present. Taught by Maria Hlavajova, BAK’s general & artistic director. Accepting applications until 23 January 2022.

Public program